Monday, March 2, 2009

11 Nasihat Untuk Wanita Muslimah


Nasihat adalah sebuah kejernihan yang sewajarnya hadir dalam kehidupan masyarakat Islam.Khususnya bagi wanita muslimah yang hidup di zaman ini.Teguran dan nasihat adalah penyejuk yang menyenangkan dan langkah dalam menuju redha Yang Maha Rahmah, Allah S.W.T

1.Wanita muslimah yakin bahawa Allah adalah Tuhannya, Muhammad adalah nabinya, Islam adalah agamanya, dan menampakkan jejak keimanan dalam perkataan, amalan dan keyakinan. Maka ia selalu menjauhi murka Allah, takut akan pedihnya azab Allah dan balasan akibat tinggalkan perintah-Nya.

2.Wanita muslimah selalu menjaga solat2 wajibnya, berwudhu, menjaga kekhusyukan dan ketepatan waktu melaksanakan solat. Janganlah menyibukkan diri dengan aktiviti lain ketika datang waktu solat. Meninggalkan hal-hal yang tidak bermanfaat yang memalingkan dari ibadah kepada Allah. Ia pun menampakkan atsar (kesan) solatnya dalam kehidupan , kerana sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatan keji dan mungkar, solat adalah penjaga terbesar dari kemaksiatan.

3.Wanita muslimah selalu menjaga hijabnya (mengenakan jilbab) merasa mulia dengan hal tersebut dan dia tidak keluar dari rumah kecuali dalam berjilbab, dengan jilbab tersebut bertujuan agar Allah menjaganya. Ia pun bersyukur kepada Allah yang telah memuliakan, menjaga dan mengehendaki terjaganya kesuciannya dengan jilbab." Wahai Nabi katakanlah kepada isteri-isterimu anak-anakmu dan wanita beriman agar mereka mengenakan jilbab-jilbab mereka." (al Ahzaab: 59)

4.Wanita muslimah selalu mentaati suaminya, bersikap lembut, cinta, mengajaknya kepada kebaikan, menasihati dan menghibur suaminya. Ia tidak mengeraskan suara dan kasar dalam berbicara kepada suaminya. Rasulullah bersabda,'’Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktunya, berpuasa di bulan ramadhan, menjaga kehormatannya, dan mentaati suaminya nescaya ia akan masuk syurga. (Hadis Shahih Jami')

5.Wanita muslimah sentiasa mendidik anak2nya untuk taat kepada Allah, mengajarinya dengan aqidah yang benar, menanamkan kecintaan kepada Allah dan Rasul-Nya serta menjauhi maksiat dan akhlak yang buruk, firman Allah,'wahai orang-orang yang beriman jagalah diri kalian dan keluarga kalian dari api neraka'. (At tahrim: 6)

6.Wanita muslimah tidak berdua-duaan dengan lelaki yang bukan mahramnya. Sabda Rasulullah,'barangsiapa wanita yang berdua-duaan dengan laki-laki, maka syaitan yang ke-3 nya'.Dan wanita muslimah tidak keluar jauh kecuali untuk keperluan yang tidak bisa ditinggalkan dan disertai mahram dengan berjilbab.

7.Wanita muslimah tidak berpenampilan atau berdandan seperti kaum lelaki. Sabda Rasulullah,'Allah melaknat laki-laki yang menyerupai wanita dan wanita yang menyerupai laki-laki.' (Hadis shahih)

8.Wanita muslimah juga tidak meniru orang-orang kafir dalam kekhususan dan kebiasaan mereka,"barang siapa yang bertasyabuh (menyerupai) suatu kaum, maka ia termasuk golongan kaum tersebut" (hadis shahih)

9.Wanita muslimah adalah da'iyah (orang yang berdakwah) di barisan kaum wanita dengan menggunakan perkataan yang baik melalui jalan menziarahi tetangganya, menyambung persaudaraan, melalui telefon, memberikan buku-buku dan kaset-kaset Islam. Ia pun beramal dengan apa yang ia ucapkan dan bersemangat dalam menghindarkan diri dari azab Allah,'kalau Allah menghidayahi seseorang melalui perantara kamu maka hal tersebut lebih baik bagimu dari pada binatang ternak yang merah (harta dunia yang banyak). (HR. bukhari dan muslim).

10.Wanita muslimah menjaga hatinya dari keracunan dan hawa nafsu, menjaga pandangannya dari pandangan-pandangan yang haram, menjaga telinganya dari hal-hal yang melalaikan dari zikrullah, ini semua yang dinamakan dengan taqwa, 'malulah terhadap Allah dengan sebenar-benarnya, barang siapa yang malu dengan sebenar-benarnya maka jagalah kepalanya dan apa yang ada didalamnya, dan jagalah perutnya serta yang ada didalamnya, ingatlah kematian dan musibah, barang siapa yang menghendaki akhirat hendaknya ia meninggalkan (tidak cinta) perhiasan-perhiasan dunia, barang siapa berbuat demikian niscaya sikap malunya kepada Allah benar. (Hadis Shahih Jami')

11.Wanita muslimah tidak mensia-siakan waktu siang mahupun malamnya untuk perbuatan yang tidak ada gunanya, atau melewatkan masa mudanya hilang dengan percuma, 'tinggalkanlah mereka yang menjadikan agamanya sebagai permainan dan kesia-siaan'. (Al An'am: 70)Allah berfirman tentang orang yang mensia-siakan umurnya; “alangkah meruginya diri kami dari apa yang telah kami tinggakkan.” (Al An'am: 31)

ayuhlah!! Marilah wanita muslimah..laksanakanlah teguran dan nasihat ini..nescaya kita akan berjaya di dunia dan dia akhirat..
~menjadi peringatan buat diri yang selalu leka dan lemah ini..~

2 comments:

 1. insyaallah~be da true muslimah

  yer mirah~hua3..jgn jd

  mcm aku..amaran dr jabatan

  perisikan dunia~

  ReplyDelete
 2. insya Allah2..
  per yg ko dah wat..
  kita sma jer..
  hehe :)

  ReplyDelete