Thursday, December 3, 2009

Hanzalah..~

..bismillahirrahmanirrahim..

segala puji bagi Allah yang memberikan aku nikmat sihat, iman dan Islam hingga ke hari ini dan Insya Allah utk selamanya..~

da lama tak post kat blog nie..hari ini nak kongsi satu kisah sahabat Nabi SAW, Hanzalah..kisah yang menyayat hati dan sama-sama mengambil seribu iktibar dan pengajaran dalam memperjuangkan agama yang suci dan diredhai Allah ini iaitu Islam.

..sama-sama renungkan kisah sahabat Nabi ini..

********

"..Salah seorang sahabat serta jurutulis kepada Rasulullah SAW yang terkenal ialah Abu Hanzalah bin Ar Rabie. Ketika peperangan Uhud meletus beliau baru sahaja diakadnikahkan. Oleh itu, Rasulullah mengecualikan beliau dari turut serta ke medan peperangan. Inilah caranya Rasulullah meraikan sahabat baginda.

Namun apabila Hanzalah terjaga dari tidurnya, beliau terdengar gendang perang dibunyikan begitu kuat sekali. Melalui seorang sahabatnya beliau mendapat tahu tentera Islam mendapat tentangan yang hebat. Keadaan terlalu genting.

Tanpa membuang masa lagi, Hanzalah terus memakai pakaian perang lalu mencapai pakaian perang lalu mencapai pedang. Dia meluru ke medan tempur tanpa sempat mandi junub.

Berlakulah pertempuran hebat hingga ramai pihak Islam yang gugur syahid. Pihak musuh telah dapat menyerang dari belakang. Akhirnya Hanzalah turut terkorban dalam keadaan sedang sujud.

Satu perkara pelik telah berlaku. Rasulullah SAW telah melihat mayat Hanzalah dimandikan oleh para malaikat seperti mana sabdanya yang bermaksud: "Aku nampak antara langit dan bumi para malaikat memandikan mayat Hanzalah dengan air awan di dalam dulang perak."

Para sahabat tercengang-cengang mendengar perkara ini. Salah seorang dari mereka, Abu Said Saidi lalu pergi melihat mayat Hanzalah. Wajah Hanzalah kelihatan tenang. Dari rambutnya kelihatan titisan air berlinangan turun. Sungguh beruntung Hanzalah mendapat layanan yang begitu istimewa dari malaikat. Tidak pernah berlaku dalam sejarah seorang syahid dimandikan dengan cara yang luarbiasa ini. Malahan matinya sebagai syuhada' menjadikan ia sebagai penghuni syurga tanpa dihisab.."

********

subhanallah!

begitulah kisah seorang sahabat yang dimuliakan Nabi yang sanggup mengorbankan diri untuk agama yang tercinta ini. Bagaimana dengan kita? Mungkin ada di antara kita dan anda yang mempunyai kekuatan sehebat Hanzalah..Diri ini belum tentu dapat menjadi seorang Hanzalah yang sanggup menggadai nyawa demi Islam.

"..ya Allah kurniakanlah aku kekuatan sekuat dan sehebat hambaMu, Hanzalah!.."
amin!
Insya Allah..~

Anas ra berkata, Nabi SAW bersabda, Allah Taala berfirman :
"..Aku telah menyediakan bagi hamba-hambaKu yang beriman dan beramal soleh kenikmatan yang tidak pernah dilihat oleh mata, didengar oleh telinga ataupun terlintas dalam hati manusia.."

Dari Jabir r.a katanya, dia mendengar Rasulullah SAW bersabda :
"..bukan amal seseorang yang memasukkannya ke syurga atau melepaskannya dari neraka, termasuk juga aku, tetapi ialah semata-mata rahmat Allah SWT belaka.."

..wallahu'alam..

4 comments:

 1. to fatimah Azahra

  semoga kita dapat jadi seperti Hanzalah..
  insya Allah :)

  ReplyDelete
 2. to aku.husna.lurvetto

  thanks sudi membaca..
  sama2 ambil iktibar dengan kisah ini..
  :)

  ReplyDelete